Jablonec nad Nisou

18.10.2013 18:00

5. ročník koncertů a slavnostních večerů
na počest zapomenutých kulturních osobností
a rodáků Jablonecka

Koncertní sál Základní umělecké školy
v Jablonci nad Nisou, Podhorská ulice 47
Pátek 18. října 2013, 18.00 hodin

Účinkují:
Slávka Vernerová Pěchočová – klavír
Petr Verner – housle, viola
Jan Žďánský – violoncello

Na programu:

Vaňhal, Rachmaninov, Schwan, Čajkovskij, Fauré, Chopin, Bruch

Jablobec-Koncert spring.pdf (236,1 kB)
 

Recenze:

https://liberecko.regiony24.cz/23-186554-186554

KULTURA / Hudba
21. 10. 2013 12:06:00
Slavnostní večer v jablonci zaplnil sál do posledního místečka

Zaniklý svět Oskara Seibta a Heinricha Schwana.
Foto: jablonec.com
Sdílet článek

  Facebook
  Twitter
  Google
  Linkuj.cz
  Jagg.cz
  Digg
JABLONEC NAD NISOU

Druhý ze čtyř koncertů "Zaniklý svět Oskara Seibta a Heinricha Schwana“ navštívilo v pátek 18.října přes 100 lidí, čímž se koncertní sál Základní umělecké školy zaplnil do posledního místa.

Koncert na počest zapomenutých kulturních osobností a rodáků Jablonecka , tentokrát nazvaný „Bloudění“, se konal pod záštitou Petra Vobořila, náměstka primátora statutárního města Jablonec nad Nisou. Vynikající hudební umělci klavíristka Slávka Vernerová se svým manželem, violistou a houslistou Petrem Vernerem a violoncellistou Janem Žďánským představili skladby jabloneckých osobností Oskara Seibta a Heinricha J.Schwana a program doplnili o díla dalších autorů jako např. Vaňhala, Rachmaninova, Brucha, Čajkovského.

Sami tito uznávaní umělci si večer pochvalovali a jak řekl pan Žďánský: „Máme zkušenost s hraním ve velkých koncertních sálech. Nicméně atmosférou a organizací tohoto večera jsem opravdu mile překvapen.“ A naopak umění těchto umělců si pochvalovali zase diváci „Jsou to opravdu vynikající hudebníci. Byl to nejhezčí koncert, jaký jsem zatím letos navštívil,“ svěřil se pravidelný návštěvník koncertů Malý.

Na závěr večera Petr Vobořil slavnostně pogratuloval jabloneckému rodákovi, uznávanému fotografovi Siegfriedu Weissovi k význačnému životnímu jubileu. Ten byl touto pozorností evidentně mile překvapen a květiny předal symbolicky své manželce. Koncert se také konal při příležitosti návštěvy Spolku pro péči o městská partnerství města Kaufbeuren v Jablonci nad Nisou.

Třetí část cyklu Zapomenuté osobnosti nazvaná „Setkání“ se bude konat v pátek 29.listopadu od 13.hodin v audiovizuálním sálu Městské knihovny v Jablonci nad Nisou, na dolním náměstí. Na programu budou rozhovory a besedy na téma knihy, jablonecké knihovny a česko-německé překlady.

Slávka Vernerová (dříve Pěchočová) je spolu s Ivo Kahánkem považována za současnou špičku českých klavíristů (pravidelně vystupuje s Českou filharmonii, FOK, Královským orchestrem Liverpoolu atp.). Jejím manželem je vynikající houslista a violista Petr Verner, který bude v Jablonci hrát na oba nástroje tzn. housle a violu. Na violoncello vídeňského mistra Josepha Wassermanna z roku 1748 zahraje bravurní a citlivý violoncellista Jan Žďánský, jedna z duší o. p. s. Domovem české hudby.

Oskar Seibt (1883-1949) i Heinrich J. Schwan (1872-1963), sami hudební interpreti, byli mj. autory četných - dnes však těžko dostupných - hudebních děl a aktivními účastníky i organizátory hudebního života v předválečném Jablonci. Největšími akcemi tohoto druhu byly zejména Beethovenovské a Schubertovské slavnosti v letech 1927 a 1928, které provedlo několisetčlenné těleso složené z místních hudebníků.

Akci pořádalo Jablonecké kulturní a informační centrum, o.p.s. za finanční podpory statutárního města Jablonec nad Nisou. Projekt Zapomenuté osobnosti byl finančně podpořen také Česko-německým fondem budoucnosti.


Autor / zdroj: Věra Dobrovská